Why would I Whisk(e)y: Old Fashioned


In deze eerste blogpost wil ik het hebben over mijn ontdekkingstocht in de wereld van whiskey cocktails, en meer specifiek over de Old Fashioned.


Heel eerlijk? Ik was geen uitgesproken fan van cocktails. Een mojito kon me wel eens smaken, en ook onze zelfverzonnen Sinterklaas-cocktail (dankt zijn naam aan het gebruik van een mix van vers mandarijn- en sinaasappelsap, gecombineerd met een goede tequila) ging vlot binnen. Echter, in het algemeen vond ik cocktails vaak te zoet en het stoorde me dat de spirit vaak helemaal werd overmeesterd door toevoegingen. In principe had dit meer te maken met de wijze waarop veel cocktails worden gemaakt, vaak met goedkope spirits waarvan het inderdaad beter is om die te camoufleren door suiker, fruitsappen en consoorten. Toen de wereld vorig jaar in maart tot stilstand kwam, waren onze avonden plots leeg en kwam er tijd vrij om zelf aan de slag te gaan met verschillende recepten.


Ik kan iedereen aanraden om te experimenteren met cocktails. Vanaf je je hierin verdiept, ontdek je pas hoeveel variatie er mogelijk is en leer je verschillende heerlijke ingrediënten kennen. Onze thuisbar werd flink aangevuld. We probeerden verschillende recepten voor mojito’s, ontdekten espresso martini’s, daiquiri’s, manhattans en veel meer. Naast cocktails dronk ik ook eens graag een whisky. Het duurde dan ook niet lang vooraleer ik de Amerikaans whiskey-cocktails ging uittesten.


De Old Fashioned heeft me het meest geprikkeld. Het sprak me aan dat je van dit drankje eerder rustig kan nippen, net zoals je bij een goed glas whisky doet. Dit in tegenstelling tot de meeste andere cocktails die ik kende, die vaak vlot binnen gaan. De naam ‘Old Fashioned’ werd in de 19de eeuw reeds gebruikt om te verwijzen naar cocktails die op een ouderwetse manier werden gemaakt: met enkel spirits, bitters en suiker of siroop. In deze tijd was het namelijk heel populair om andere toevoegingen te doen, zoals absint of maraschino. Doorheen de jaren kende de Old Fashioned heel wat variaties en trends. In de jaren ’50 was het bijvoorbeeld populair om een appelsienschijfje en zo’n knalrode maraschino-kers te pletten in de bourbon. Wanneer je vandaag een Old Fashioned bestelt, krijg je er doorgaans één met bourbon, suikersiroop, angostura bitters en sinaasappelschil.


Eens ik de Old Fashioned had ontdekt, werd die hier regelmatig gemaakt. De eerste fles Jim Bean Bourbon uit de supermarkt overleefde niet lang. Ik vond het geweldig om me te verdiepen in dit type cocktail dat me zo goed smaakte en al gauw wou ik wat andere recepten proberen: vaste suiker of suikersiroop, de hoeveelheid angostura bitters aanpassen, orange bitters toevoegen… Ook de spirit varieerde, zo gebruikte ik andere (betere) bourbons of gebruikte ik Rye whiskey (whiskey op basis van rogge). Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een Old Fashioned met Rye dronk, ik kon niet stoppen met ruiken aan mijn glas dankzij de heerlijk aromatische combinatie van de kruidige Rye en de frisse citroen.


Na deze eerste stappen in de wondere whiskey wereld, volgden er nog vele anderen, tot op het punt waar we vandaag zijn: whiskey-cocktailboxen en een blog om zoveel mogelijk mensen deze heerlijke drankjes te laten ontdekken.


Recept van de Old Fashioned:

  • 1 eetlepel Gomme siroop of een gewone suikersiroop

  • 1 theelepel Angostura Bitters

  • 50ml Bourbon

  • Sinaasappelschil

Doe een eetlepel van de gomme siroop in een gekoeld whiskyglas, samen met een kleine theelepel van de bitters en 50 ml Bourbon. Ik verkies hier een groot ijsklontje toe te voegen, maar een aantal kleine klontjes kan ook. Roer 15 seconden om het geheel goed te koelen. Snij een fijne schil van de sinaasappel, met zo weinig mogelijk van het witte deel (dit kan eventueel met een dunschiller). Vouw de schil in de lengte dubbel boven het glas voor expressie van de oliën, en gooi mee in het glas.De Old Fashioned kan je terugvinden in de boxen: Whiskey Cocktail Classics en de Grains and Apples.

 

Whisky or whiskey?

In deze blogpost lijkt het alsof we whisky en whiskey willekeurig door elkaar gebruiken. Dat klopt niet! Voor de Europerse spirit wordt whisky gebruikt, voor de Amerikaanse whiskey. In onze boxen vind je enkel Amerikaanse whiskeys, dus verder op onze website gebruiken we dan ook deze vorm.