In onze cocktailboxen vind je zorgvuldig gekozen ingrediënten. Hier kan je meer informatie krijgen over de whiskeys, bitters en spirits die je kan terugvinden in onze geschenkdozen.

thomas-thompson-BoVxWyS5KAE-unsplash.jpg

Bourbon is een whiskey met enkele specifieke kenmerken. De naam wordt enkel gegeven aan whiskeys die aan een resem voorwaarden voldoen: geproduceerd op Amerikaanse grond, een graanmengeling die grotendeels uit maïs bestaat en een heel typerende rijping. Bourbons mogen enkel gerijpt worden op nieuwe en verkoolde Amerikaanse eikenvaten. Deze vaten worden nadien doorverkocht, voornamelijk aan andere whiskeystokers die hun product laten rijpen op deze vaten.

Belangrijker voor ons is de smaak. Bourbons zijn relatief zoet, hebben een karamelaroma en vaak is vanille duidelijk aanwezig. Ze zijn heel geschikt als basis voor verschillende cocktails. Dit geldt vooral voor flessen met een hoog alcoholpercentage, omdat het ijs het drankje gaat aanlengen. Een hoger percentage gaat de smaak en het gevoel van de whiskey meer behouden. Wij hebben voor onze boxen gekozen voor Wild Turkey 101 met 50,5%.

Wild Turkey 101 Bourbon

pexels-pixabay-265216_edited.jpg
Rye is ook een interessante whiskey die een heel andere toets geeft aan je cocktails. Het productieproces van Rye is zeer gelijkaardig aan dat van Bourbon. Het grote verschil is dat voor Rye grotendeels rogge gebruikt wordt in de graanmengeling. Verder worden deze whiskeys ook gerijpt op verkoolde Amerikaanse eikenvaten. In deze box gebruiken we Bulleit Rye met 95% rogge, voor een uitgesproken Rye smaak. De smaak is best te beschrijven als kruidig en pittig. Een beetje zoals gebak of peperkoek zonder de zoetheid. Rye is droger dan Bourbon en gaat goed samen met citroen.

Bulleit Rye

pexels-pierpaolo-riondato-2966150_edited

Nog een spirit die net als Bourbon wordt gerijpt in verkoolde eikenvaten. In dit geval is het geen whiskey, want deze spirit wordt niet van graan gemaakt. Applejack was in de 19e eeuw één van de meest populaire Amerikaanse spirits. Zoals je al kon raden wordt deze geproduceerd op basis van appel en heeft daardoor een heel aanwezige appelsmaak. De smaak leunt wel dichter aan bij whiskey of cognac dan bijvoorbeeld bij een cider of appeljenever.
 

Vandaag is Applejack vrij moeilijk te vinden. Er is maar één grote speler die het verkoopt: Laird’s. Hun “Applejack” is een blend van Apple Brandy met een neutrale spirit. Voor een vollere smaak kiezen wij voor de Apple Brandy zelf; 100 procent destillaat van appel dat lang gerijpt is op eikenvaten. Dit sluit blijkbaar beter aan bij de klassieke Applejack en past perfect bij onze whiskeys in de Grains & Apples box.

Laird's Straight Apple Brandy

pexels-cottonbro-4667086_edited.jpg
Op een zekere manier kan je bitters in een cocktail vergelijken met kruiden in een gerecht. Een kleine hoeveelheid, enkele druppels, geven een unieke toets aan je drankje. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar op de markt, maar voor onze eerste boxen hebben we het bij de bekendste gehouden, Angostura bitters. Simpelweg omdat Angostura goed samengaat met de whiskeys in onze boxen. het is ook hét aangeraden ingrediënt in verschillende bekende cocktails zoals de Old Fashioned, de Manhatten en Pisco sour.

Angostura Bitters

niklas-ohlrogge-TgPOjHkr9hA-unsplash_edi
Chartreuse is een kruidenlikeur gemaakt in het Franse klooster La Grande Chartreuse en de voornaamste bron van inkomsten voor de inwonende monniken. Voor de productie wordt een puur destillaat gerijpt met 130 planten, kruiden en bloemen. Er zijn enkele varianten beschikbaar. De verschillen zouden enkel bepaald worden door de verhoudingen en de duur van de rijping. Wij gebruiken groene Chartreuse voor de Last Word en Final Ward, waarin een kwart van de cocktail Chartreuse is. Deze cocktails zijn verrassend goed gebalanceerd, want de smaak is zeer sterk, zoet en kruidig. Chartreuse zal altijd opvallend aanwezig zijn in een cocktail, maar wij vinden het een heel interessant ingrediënt om te gebruiken.

Chartreuse Vert

pexels-clem-onojeghuo-175727_edited.jpg
Een van oorsprong Italiaanse kersenlikeur en een uitstekende klassieke smaakmaker voor cocktails. Heel zoet, waardoor wij het graag combineren met de iets drogere Rye whiskey in plaats van Bourbon. Wij gebruiken Luxardo Maraschino, wat universeel als de beste keuze wordt gezien.

Luxardo Maraschino

eduardo-freitas-t6KbMR7suYs-unsplash_edi
Pierre Ferrand Dry Curaçao onderscheidt zich onder de tripel secs en curaçaos. Dit sinaasappellikeur is speciaal ontwikkeld voor het maken van traditionele cocktailrecepten. Gemaakt volgens een methode die niet meer gebruikt wordt door de meeste producenten van tripel sec. Pierre Ferrand gebruikt echte schillen van curaçao-sinaasappelen en heeft een basis van (ongerijpte) cognac. Het resultaat is droger dan andere likeuren en gaat heel goed samen met Bourbon, dat van zichzelf al vrij zoet is.

Pierre Ferrand Dry Curaçao

pexels-eva-elijas-6087129_edited.jpg

Absint lijkt op het eerste zicht een opvallend ingrediënt om te gebruiken in een cocktail. Wie het heeft gedronken zou denken dat het snel gaat overheersen. Dat is ook helemaal waar, maar in de meeste whiskey cocktails worden maar hele kleine hoeveelheden gebruikt, ongeveer 1ml. Een techniek die je soms leest in recepten is een paar druppels absint in een glas doen, enkele keren laten ronddraaien in je glas en weggooien. Daarna maak je de cocktail in dat glas.


Het fijne aan absint is dat het een frisse toets geeft (vergelijkbaar met munt) en het geeft uiteraard een lichte anijssmaak. Wij gebruiken Absente 55 in onze boxen.

Absente 55

pexels-karolina-grabowska-4863040_edited
Een suikersiroop met Arabische gom als extra verdikkingsmiddel. Geeft een zachtere textuur aan je drankje wat goed past voor cocktails met sterke focus op de spirits, zoals bijvoorbeeld onze whiskeycocktails.

Gomme siroop

Met dank aan volgende getalenteerde fotografen voor de beelden (in volgorde):

Thomas Thompson via Unsplash

Onbekend via Pexels - Pixabay

Pierpaolo Riondato via Pexels

Niklas Ohlrogge via Unsplash

Clem Onojeghuo via Pexels

Eduardo Freitas via Unsplash

Eva Elijas via Pexels

Karolina Grabowska via Pexels